Haber

TANAP, Türkiye Biyoçeşitliliğine ve Uluslararası Literatüre Yeni Türler Kazandırmaya Devam Ediyor

Bugüne kadar 8 böcek ve 5 bitki türünü bilim dünyasına kazandıran TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), “ Lathyrus turcicus Edebiyata da katkıda bulunmuştur. Böylece TANAP, Türk Burcu olarak da bilinen bu yeni bitki çeşidiyle birlikte toplam 14 yeni bitki çeşidini resmi olarak bilim dünyasının hizmetine sunmuş oldu. Ayrıca 3 yeni ilaçla ilgili tanımlama çalışmaları devam etmektedir.

İnsana ve çevreye saygı unsuru ile hareket eden TANAP Doğalgaz İletişim A.Ş. (TANAP); Çevresel, tarihi ve kültürel mirasa her ne pahasına olursa olsun gerekli hassasiyeti göstermeyi, bu değerleri araştırmayı, bilime kazandırmayı ve korumayı ilke edinir. Bu bakış açısıyla kendi çalışma alanındaki arkeolojik eserler, bitki ve canlı türlerini titizlikle araştırarak bilim dünyasına yeni şeyler katmaya devam etmektedir.

Bilim dünyasına tanıtılan 6. yeni bitki türü: Lathyrus turcicus(Türk Burçları)

yeni bitki çeşidi Lathyrus turcicus (Türk Burcu) ilk olarak 31 Ağustos 2022’de TANAP’ın Bursa Büyükorhan ilçesinde ekolojik izleme çalışmaları sırasında keşfedildi. Bilimsel araştırma ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından bu yeni bitki çeşidi ile ilgili yazı 19 Mayıs 2023 tarihinde Journal of Phytotaxa dergisinde yayınlandı. Lathyrus turcicus(Türk Burcu) resmiyet kazandı ve Uluslararası Bitki İsimleri Dizini’ne (IPNI) girmeye hak kazandı.

TANAP’ın önceki ekolojik izleme çalışmaları sonucunda; tanap çınar, tipula tanap, Hilara ardahanensis, hilara elifaeVe Hilara hasbeen vb. Hakkında bilimsel makaleler yayınlayarak dünya bilim camiasına yeni türler kazandırmıştır. 3 yeni çeşit üzerinde teşhis çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandığında toplam 17 yeni tür bilim dünyasına kazandırılacak.

TANAP’ın Doğaya ve Bilime Katkısı

Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreçlerini titizlikle yürüten ve örnek faaliyetler yürüten TANAP, boru sınır güzergahı boyunca tespit edilen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için Biyoçeşitlilik Eylem Planı hazırlamıştır. Bunlara ek olarak Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisini de oluşturan TANAP, gerek güzergahın geçtiği bölgelerde gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları, gerekse ormanlarda gerçekleştirilen biyoçeşitlilik dengeleme çalışmalarıyla üzerinden geçtiği habitat alanlarına olumlu katkı sağlamayı hedeflemektedir. ve bozkır habitatları, doğanın ve biyoçeşitliliğin korunması için alınan önlemlere ek olarak. için çalışmaya devam ediyor

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu