“Kuzey Makedonya’da Türkçe Eğitimi” Paneli İzmir’de Gerçekleştirildi. Faik Öztrak: “Kutsal Hazinemiz Dilimizi Yükseltmeye Devam Edeceğiz”
HABER: ABDULLAH CELEBI-Kamera: KERİM UĞUR
Kuzey Makedonya’da Türkçe öğretiminin başlamasının 66. yıl dönümü nedeniyle İzmir Balçova Belediyesi tarafından düzenlenen panele katılan CHP Sözcüsü ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, “Dilimizi ve dilimizi sevmeye, yükseltmeye devam edeceğiz. Kutsal hazineyi bir arada unutmamaları çok önemli” dedi. Panelin ardından Balçova Belediyesi tarafından Türkçe eğitimini geliştirmek amacıyla Kuzey Makedonya’daki 6 okula dizüstü bilgisayar hediye edildi.
izmir ekonomiCHP Parti Sözcüsü, Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak’ın yanı sıra CHP Balkan Masası Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır ve Kuzey Makedonyalı vatandaşlar katıldı.
“MAKEDONYA’DAKİ TÜRK SOKAK İSİMLERİ”
Panel öncesi bir konuşma yapan Faik Öztrak, Balkanlar’da Türkçenin önemine değinerek şunları söyledi:
“Bir insanın öğrenmesi gereken ilk dil tatlı dildir” Dilimizi tatlandıran karakterimizdir. Karakterimizi belirleyen ailemiz, tarihimiz, kültürümüz, coğrafyamızdır. Balkanlar ile çok güçlü ailevi, tarihi ve kültürel bağlarımız var. Balkanlar bizim can damarımızdır. Bizim bir akrabamız, ortak bir geçmişimiz, ortak bir tarihimiz var.
Romanya’nın Selçuklu Devleti döneminde kurulan Babadağ kasabası Brod ve Gora’da bulunan en eski Türkçe yazıtlar, Balkanlar’da Oğuz Türkçesinin en hoş ifadesi olan Gagavuz lehçesi, ortak geçmişimizin ve tatlı dilimizin en güzel örnekleridir. sahibiz.
Anadolu’dan Balkanlara gidenler; Kültürlerini gittikleri yerlerin değerleriyle harmanladılar. Sonra 93 harbi, Balkan savaşları, acı bir tarih… Anadolu’ya göçler, soykırımlar, mübadeleler… Dedelerinin mezar taşlarını, kültürlerini, dillerini kardeşlerine emanet edip Anadolu’ya dönen soydaşlarımız, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin mihenk taşları oldular.
Balkanların en büyük gazisi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Türk dili, Türk milletinin kalbi ve aklıdır. Dilimiz bizim kutsal hazinemizdir.’ İyi ki bugün Kosova’da bir duvarda ‘Türkçe Türk’ün can damarıdır, burada konuşulur’ yazısını okuyabilirsiniz. Türkçe sokak isimleri Kiril alfabesiyle yazılmış olsa da Kuzey Makedonya’da bizi yalnız hissettirmiyor.”
“REHBERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK”
21 Aralık’ın Makedonya’da Türk Eğitimi Günü olduğunu vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti:
“Bugün 21 Aralık. 21 Aralık 1944 Kuzey Makedonya’da Türkçe öğretiminin yeniden başlamasının yıl dönümü. 21 Aralık Türk Eğitimi Bayramı. Bizim Türkçemiz Balkan dilidir. Kuzey Makedonya’da da aynıdır. Aynıdır. Üsküp’te havalimanında sancak taksi şoförü ‘Sıra nereye?’ “Tefeyyüz İlkokulu’nda şarkılar ve türkülerle başlıyor yolculuğunuz. Kalkandelen’de Harabati Tekkesi’nde rahmetli İsmail Cem tarafından tamir ettirilen çeşmenin kenarında Türkçe nefes alıyorsunuz. Vrapçişte’deki çarşı-pazar sizsiniz. Gostivar’da Vardar kaynağında, Kırçova Türkçesi Türkiye’de kına elleriyle yapılan bayrakta çilli çocuklarımızın dilidir, merkez Jupa’da, Kocacık’ta, Mustafa Kemal’in dedesi Sarı Hafız köyü, Novak’ta. Debre’de Hasan, Ohrid’de Evliya Çelebi, Resne Türkçesinde Niyazi, Manastır’da Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Çoğunluğu Plasnitsa’nın kanatlarından gelen siz gençler… Balkanlar’daki büyük ailemizin dilinin nefesisiniz. Pahalı öğretmenler… Rehberimiz sizsiniz. Dilimizi ve kutsal hazinemizi hep birlikte sevmeye ve yükseltmeye devam edeceğiz. Burada da bize önemli görevler düşüyor. Bu bahiste rehberimiz yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Büyük Atatürk; ‘Türk dilinin kimliğine, özgün güzelliğine ve zenginliğine kavuşması için tüm devlet teşkilatımızın dikkatli ve ilgili olmasını istiyoruz’ sözleri bizler için talimat niteliğindedir.
“Allah dilimizin tadını bozmasın”
Faik Öztrak sözlerini şöyle tamamladı:
“Balkanlarda nefesimiz olan gençlerin güzel Türkçemizi unutmamaları çok önemli… Bunun için de belediye başkanlarımızın çalışmalarına Balkan masası olarak destek vermeye devam edeceğiz. Balçova Belediye Başkanımıza da teşekkür ve takdirlerimizi sunuyoruz. , Fatma Çalkaya’ya bu etkinlikte emeği ve değerli katkıları için.Yine Balkan soframız 2019 yılından bu yana uyum görevini yerine getirmektedir.Tokat’tan İzmir’e, Adana’dan Samsun’a, Türkiye’den Bosna ve Romanya’ya giden yolu açmaktadır. gönülden gönülden ‘İki büyük eserimden biri’ dediği partimiz, Cumhuriyet Halk Partisi, yerel yönetimlerimiz, Balkan masamızın il ve ilçelerdeki temsilcileri, sivil toplum kuruluşları… Çalışıyoruz. birlikte bu çabada ama yaptıklarımızın yeterli olmadığını biliyoruz.Balkanlardan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a Yeni yollar bulmalıyız. yankılanan türkümüz vatan ile. Allah dilimizin tadını hiç bozmasın. 21 Aralık Türkçe Eğitimi Bayramımızı bir kez daha büyük bir coşkuyla kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
ÇALKAYA: “BİRLİĞİMİZ GÜÇLÜ OLMALI”
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya şunları söyledi:
“Geçen yıl Makedonya’daki soydaşlarımızı ziyaret ettik. Dostluğumuzu karşılıklı pekiştirdik. Balçova nerede, Kuzey Makedonya’nın şehirleri nereler? Bizi birbirimize yaklaştıran, zamanı kısaltan iki şey var. Biri gönül birliği, obur dil birliği.Geçmişi paylaştığımız Makedonya’daki kardeşlerimizle beraberliğimiz her zaman güçlüdür.Bu atalarımızdan aldığımız en önemli miraslardan biridir.Balçova Belediyesi olarak yıllardır farklı şeyler yaptık. Hemşehrilerimizin yoğun olduğu yerlerden seçtik.Eğitim gereçleri ve sosyal faaliyetlere destek veriyoruz.Makedonya’da bilgisayarı olmayan derneklerimizi yalnız bırakmadık.Bundan sonra da dimdik durmaya devam edeceğiz.Hedefimiz gönül ve dil birliğimizi güçlü tutmak ve yarınlara sağlıklı bir şekilde aktarmaktır.”
KUZEY MAKEDONYA’DA 6 OKULA BİLGİSAYAR
Konuşmaların ardından Abdullah Uluyurt, Elmedin Karachesit, Benazi Şemovska, Faruk Gezgin ve Gülçin Balat’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel gerçekleştirildi. Panelin sonunda Balçova Belediyesi, Türkçe eğitimini geliştirmek amacıyla Kuzey Makedonya’daki 6 okul müdürlerine dizüstü bilgisayar hediye etti.