Haber

Dr. Dölek: “Ayakta kalan tarihi yapılar araştırılsın, yapım teknikleri günümüz yapılarına uyarlansın”

Dr. Dölek: “Ayakta kalan tarihi yapılar araştırılsın, yapım teknikleri günümüz yapılarına uyarlansın”

MUŞ Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. İskender Dölek, yıkılmayan tarihi yapılarda uygulanan tekniklerin günümüz yapılarına da uyarlanmasını talep ederek, “Depremden kurtulan eserler her iki mimar tarafından da incelenmeli” dedi. ve inşaat mühendisleri ile o günün şartlarında kullanılan malzeme ve teknikler araştırılmalıdır.”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde çok sayıda tarihi yapının yıkılmasına neden olan iki büyük depremde bazı tarihi yapılar ilk günkü gibi sağlam kaldı. Uzmanlara göre günümüze ulaşan eserlerin hem mimarlar hem de inşaat mühendisleri tarafından incelenmesi, o günün kurallarında kullanılan malzeme ve yapım tekniklerinin araştırılarak günümüz yapılarına karşı uyarılması gerektiği belirtildi.

Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. İskender Dölek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihi yapılarda kullanılan tekniklerden çıkarılacak bilgi ve bilgilerin günümüz üretim tekniklerine uyarlanması gerektiğini belirterek, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yüzeysel deformasyonların yanı sıra birçok mimari ve sanat yapısı yıkılmıştır.Tarihi ve kültürel yapılar ya yıkılmış ya da ağır hasar görmüştür.Bu eserler arasında ayakta kalanlar da mevcuttur.Yıkılan tarihi yapıların onarımı dışında eserler, günümüze ulaşan eserler hem mimarlar hem de inşaat mühendisleri tarafından incelenmeli, o günkü kaidelerde kullanılan malzemeler ve kullanılan yapım teknikleri araştırılmalıdır. malzemelerden çıkarılmalı ve te Günümüzün üretim tekniklerine yönelik teknikler muhtemelen bu depremlerde en büyük ilgimizi çekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu